Besin değeri yüksek olan, vücuda zihne güç veren ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren mercimek ile yapılan hepimizin bildiği gibi birçok çorba çeşidi olmasına rağmen bizim evde en çok yapılanı ezogelin çorbasıdır.Ne zaman başka bir çorba yapsam eşim ve oğlum "niye ezogelin çorbası yapmadın" diye kesin bir serzenişte bulunurlar.Yani anlayacağınız bizim evde kış sofralarının vazgeçilmezi....Şimdi gelelim tarifimize.
* 1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
* 1 Çay Bardağı İnce Bulgur
* 1 Çay Bardağı Pirinç
* 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* 1 Orta Boy Kuru Soğan
* 1 Yemek kaşığı un
* 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağ
* Nane, Pulbiber, Karabiber, Tuz
Yapılışı
Mercimek, bulgur ve pirinci yıkayıp, tencereye koyalım.Üzerine suyunu döküp haşlanmaya bırakalım.Haşlanan malzemenin üzerine kuşbaşı doğradığımız soğanı da katalım.Ayrı bir tencereye yağı koyup, unu ilave edelim ve kavuralım.Salçayı da ilave edip bir miktar daha kavurduktan sonra çırpma teliyle çırpıyoruz.Azar azar sıcak su koyarak kıvamını ayarlayabiliriz.Hazırladığımız sosu haşlanan mercimek, bulgur ve piricin içine ilave edelim.Nane, pulbiber, karabiber ve tuzunu da katıp çorbamız ocakta iken çırpma teli ile 3-4 dakika çırpalım ve çorbamız hazır.Afiyet olsun.
0 yorum :
Yorum Gönder