Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez gıda maddeleri arasında olan Mercimek, hem beslenmemiz hem de vücut sağlığımız açısından çok önemli bir yer tutmaktadır.
Besin değeri yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir.Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, enerji verir ve yorgunluğu giderir.Kansızlığa faydası göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.Anne sütünü arttırır.Kandaki kolestrol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur.Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Bunca faydası olan mercimeği sofralarımızdan eksik etmememiz gerekiyor.Bende bugün sizlerle misafir ikramlarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Mercimekli Köftenin tarifini paylaşmak istedim.
Malzemeler
* 1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
* 1 Su Bardağı İnce Bulgur
* 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
* 1,5 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 2 Adet Kuru Soğan
* 2 Tatlı Kaşığı Pulbiber
* 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
* 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
* 1 Demet Maydanoz
* 7-8 Dal Taze Soğan
* 3 Su Bardağı Su
Yapılışı
Mercimeğe 3 su bardağı suyu ekleyip ocağa koyun.Mercimekler pişip, suyunu tam çekmeden ocaktan alıp bulguru ilave edin ve karıştırın.Karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika dinlendirin.Ayrı bir tavada doğranmış kuru soğanı zeytinyağında soteleyin ve domates salçası ile biber salçasını da ilave edip, 1-2 dakika çevirdikten sonra tuzu ve baharatları ilave edin.Tavadaki soğanlı karışımı tenceredeki mercimekli bulgurlu karışıma ilave edip karıştırın.İnce kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da ekleyin.Elinizle parçalar alarak şekil verin.Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.
oyyyyy,karnım tok olsa bile aslaaaa,hayır diyemeyeceğim şey,bayılırım,bi de çiğ köfte...
YanıtlaSilHiç sorma canım inanırmısın her pazar bizim evde çiğ çöfte var.Mercimekli köftenin yeride bir başka...Sevgiler
YanıtlaSil