Genelde bir çoğumuzun evinde zamanla belirli yemek listeleri oluşur ve bunun dışına pek çıkmayız.Oysa sık sık değişik yemekler yapmak ve yemek, günlük hayatımızda monotonluğu kaldırır, bize farklı bir enerji ve neşe getirir. Tabii ki farklı bir şeyler derken illa ki Dünya Mutfağı değil, Türk Mutfağından bildiğimiz ancak ne hikmetse bir türlü aklımıza günlük hayatta getiremediğimiz tatlar.İşte Adana ve Hatay Yörelerine ait meşhur Fellah Köftesi de benim için böyle bir tat...Çok sevmeme rağmen, bizim evde pişmesi için sanki misafir gelme zorunluluğu varmış gibi bir durum var.Umarım bir daha ki sefere misafirimin olmadığı bir günde bu güzel lezzeti hazırlarım.Sizlere de damaklarınızı şenlendirecek bu muhteşem lezzet için misafir gelmesini beklememenizi öneriyorum.Keyifli, bereketli sofralarınız olsun.İşte tarifimiz.
Malzemeler
* 2 Su bardağı ince bulgur
* 1 Su bardağı irmik
* 3 Su bardağı su
* 1 Yemek kaşığı dolusu un
* 2 Yumurta
* 2 Yemek kaşığı biber salçası
* 1 Tatlı kaşığı kimyon
* 1 Tatlı kaşığı karabiber
* Tuz
Sosu İçin
* 5 Adet iri domates
* 1 Çay bardağı sıvıyağ
* 1 Yemek kaşığı biber salçası
* 5 Diş sarımsak
* Tuz Karabiber
Yapılışı
Bulguru ve irmiği derince bir kaba alıp 3 su bardağı kaynar su ekleyip şişmesi ve suyunu çekmesi için yaklaşık 10 dakika kadar bekletin.Ardından yumurta, salça ve baharatları ilave edip, iyice yoğurun.Yumuşayınca unu ilave edin ve yoğurmaya devam edin.Karışım hamur kıvamına gelince fındıktan biraz büyük parçalar koparıp, avucunuzda yuvarlayın ve tam ortasına işaret parmağınızla hafifçe bastırıp, küçük köfteler hazırlayın.(kenarları çatlamıyorsa kıvamı tamamdır) Diğer taraftan büyükçe bir tencereye tuz eklenmiş bolca su koyup kaynatın.Yuvarlama işlemi bitince köfteleri kaynar suya atın.Köfteler suyun yüzeyine çıktıkta sonra 10 dakika daha pişirin.Haşlanan köfteleri bir süzgeç yardımı ile alıp, servis tabağına yerleştirin.Sırada sosun yapımı var Ayrı bir tencerede 1 çay bardağı yağı kızdırın.Üzerine salça ve kabukları soyulduktan sonra küçük küçük küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyin.5-6 dakika kavurup, dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiberi katın. Hazırlanan sosu köftelerin üzerine dökün.Arzuya göre soğuk yada sıcak servis yapın.Üzerini de tabii ki maydanozla süsleyelin. Afiyet olsun.
Malatyalı komsularim çok yapardı bunu.orda alıştım ve sevdim. Eline sağlık. Lezzeti görüntüsünden belli. Sevgiler
YanıtlaSilHoşgelmişsin canım, epey uzun bir ara verdin. Zarif sofralarını özlemiştik ;) Fellah köftesini ben hiç denemedim ama cesaret verdin bana deneyeceğim. Ellerine sağlık, sevgilerimle...
YanıtlaSildaha sonra kullanılmak üzere köfteler hazırlanıp dondurucuda saklanabilirmi:?
YanıtlaSilevettt
Siltek kelime ile nefis görünüyor....
YanıtlaSilsizinki kadar güzel olmasada bu da benim fellah köfte tarifim
incelerseniz memnun olurum :)